3 ingrediente indispensabile unui pasionat de gatit
Toti folosim amidon alimentar atunci cand gatim. Amidonul alimentar este utilizat de obicei pentru patiserie la ingrosarea cremelor si a sosurilor utilizate in prajituri. Amidonul este un compus unitat format din doua polizaharide diferite – amilopectina si amiloza. Chiar daca are o formula chimica identica cu cea a celulozi, structura sa este diferita. In locul fibrelor amidonul este sub forma de granule si granulele au forme si marimi diferite in functie de specia vegetala din care este btinut. Se foloseste in industrie pentur productia de glucoza, alcool atilic si acetona sau acizi lactici. Este foarte important pentru orice cofetar cu experienta.
Bicarbonat de sodiu alimentar – alt ingredient la fel de important este bicarbonatul, acesta este un compus chimic ce se poate gasi sub forma de pudra alba. Nu este folosit doar in domeniul culinar ci si in cosmetica sau pentru curatenie. Exista mai multe beneficii oferite de bicarbonat pe care ar trebui sa le iei in calcul. In primul rand poate fi utilizat pentru aluaturi si prajituri pufoase. La acestea se adauga si capacitatea sa de a elimina mirosurile neplacute din incaperi, precum si proprietatile care il fac un ingredient important pentru ingrijirea dintilor.
Un alt ingredient la fel de important este reprezentat de conservant alimentar. Conservantii alimentari sunt definiti drept substante care prelungesc viata produselor alimentare datorita protectiei oferite contra deteriorarii generate de microorganisme. Conservantii opresc dezvoltarea si actiunea microorganismelor sau pot sa le distruga.
Toate gospodinele recomanda utilizarea de conservanti atunci cand sunt puse conservele pentru iarna deaorece fara acestia este posibil ca borcanele sa fermenteze chiar si in momentul in care sunt foarte bine sigilate. Daca apare fenomenul de fermentare conservele trebuie aruncate.
Toate aceste trei ingrediente sunt primele de pe lista unei persoane responsabile care se ocupa de gatit periodic si care gateste cu pasiune. Toti bucatarii cu experienta le folosesc.