Donec at mattis erat! Duis sed massa eget eros gravida vulputate nec ut ipsum.

Ce este topografia si de ce este importanta?

Topografia se utilizeaza si pentru a realiza ridicari topografice dar sunt si tehnici complexe utilizate in alte scopuri. Sonorizarea este principala tehnica utilizata pentru a mapa podeaua oceanica. Un puls de sunet este trimis prin apa de la un difuzor subacvatic si este reflectat din nou de obiecte din apa, cum ar fi fundul oceanului, corali sau un submarin. Microfoanele masoara undele de sunet reflectate. Timpul de revenire a ecoului este proportional cu distanta obiectului reflectorizant. Aceste date permit cartografierea terenului subacvatic.

Un studiu topografic poate fi utilizat pentru o varietate de aplicatii, cum ar fi planificarea militara si explorarea geologica. Informatii detaliate despre caracteristicile de teren si de suprafata sunt, de asemenea, esentiale pentru planificarea si constructia oricaror proiecte majore de constructii civile sau de constructii. Mai recent, anchetele la scara larga, cum ar fi Google Maps, au fost produse folosind tehnologia prin satelit, furnizand primele sondaje complete si disponibile pe planeta. De asemenea, aceste studii sunt folosite si pentru intabulari terenuri.

Exista o varietate de sisteme digitale care utilizeaza datele de baza colectate de la topografie pentru a produce harti:

GIS utilizeaza programe informatice pentru a crea harti foarte detaliate, cu straturi distincte care prezinta aproape orice tip de element, cum ar fi drumurile, podurile, cladirile, raurile, granitele politice, tipurile de sol.

Realizarea imaginilor 3D utilizeaza imagini satelitare sau aeriene pentru a produce un model tridimensional utilizand software de calculator.

Fotografiile aeriene si fotogrammetria combina fotografiile din diferite unghiuri si folosesc procesul de triangulare pentru a calcula locatia elementelor.

Topografia este studiul formei suprafetei Pamantului si a caracteristicilor sale fizice, cum ar fi muntii, vaile, canionul si altele. Scopul principal al tipografiei este de a afla latitudinea (distanta la nord sau la sud de ecuator) si longitudinea (distanta est sau vest a primului meridian) si inaltimea distantei deasupra nivelului marii a diferitelor forme de relief.  Datele colectate pot fi folosite si pentru intabulari constructii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.