Ce este cataracta
Cataracta subcapsulara apare
in spatele cristalinului. Persoanele cu diabet sau cei care iau doze mari de
medicamente cu steroizi au un risc mai mare de a dezvolta cataracta
subcapsulara.
Cataracta nucleara se formeaza adanc in zona centrala (nucleul) cristalinului. Cataracta nucleara este, de obicei, asociata cu imbatranirea.
Cataracta corticala este caracterizata de opacitati de culoare alba, asemanatoare unei pene, care pornesc de la periferia cristalinului si se indreapta spre centru intr-un mod asemanator spitelor. Acest tip de cataracta apare in cortexul cristalinului, parte din lentila care inconjoara nucleul central.
La inceput, cataracta are un efect redus asupra vederii. Puteti observa ca vederea este putin incetosata, ca si cand ai privi printr-o bucata de sticla tulbure. Imaginea incetosata, neclara poate insemna ca aveti cataracta. Pentru a remedia problemele se va face o operatie de catarcata.
Cataracta poate face lumina de la soare sau de la o lampa sa para prea luminoasa sau stralucitoare. Sau puteti observa cand conduceti noaptea ca farurile care provoaca mai multa stralucire decat inainte. Este posibil ca culorile sa nu para la fel de stralucitoare ca inainte.
Tipul de cataracta pe care il aveti va afecta exact simptomele pe care le experimentati si cat de curand vor aparea probleme mai mari. Atunci cand cataracta nucleara se dezvolta, aceasta poate aduce o imbunatatire temporara a vederii apropiate, numita „a doua vedere”.
Din nefericire, vederea imbunatatita este de scurta durata si va disparea odata cu inrautatirea cataractei. Pe de alta parte, cataracta subcapsulara nu poate produce simptome pana cand nu este bine dezvoltata. Daca credeti ca aveti cataracta, consultati un medic pentru a sti sigur daca va confruntati cu aceasta problema. Va recomandam operatie cataracta pentru cele mai bune rezultate asupra vederii.
Obiectivul din interiorul ochiului functioneaza ca un obiectiv al camerei, concentrand lumina asupra retinei pentru o viziune clara. De asemenea, regleaza focalizarea ochiului, permitandu-ne sa vedem lucrurile in mod clar atat de aproape cat si de departe.